ROCK – Regenerarea și Optimizarea Patrimoniului Cultural în orașele de cunoaștere și creative

 

Project website

După o reușită lansare în iunie 2017, proiectul ROCK a continuat implementarea la același standard. În acest context, URBASOFIA, în calitate de lider al sarcinii 2.5 – Implementarea inițiativelor privind modelele de roluri, a inițiat un tur al vizitelor de sprijin în orașele: Vilnius, Eindhoven, Liverpool, Torino, Cluj-Napoca, Atena și Lyon.

O scurtă comunicare despre ceea ce am descoperit în timpul vizitelor și despre discuția fructuoasă pe care am avut-o în anii ’70:

URBASOFIA a participat la prima vizită de suport la Vilnius. Pietro Elisei și Miruna Drăghia se pregătesc pentru furnizarea unei metodologii personalizate pentru faza de implementare a rolului inițiativelor orașelor model.

În data de 24 octombrie, URBASOFIA a participat la cea de-a doua vizită la fața locului, pentru proiectul ROCK din Eindhoven, unde experții URBASOFIA s-au întâlnit cu reprezentanți ai municipalității din Eindhoven (Marianne Willemsen și Sandra de Bres) și TU Eindhoven (reprezentat de Gamze Dane). Întâlnirea a avut loc la Strijp-S Urban Regeneration Office. Alwin Beernink, directorul biroului, a ilustrat strategia actuală de regenerare a acestui domeniu, o expresie vie a patrimoniului material și imaterial al companiei Philips. O moștenire a creativității și a produselor inovatoare care au influențat modul de trai la scară globală. Prima parte a întâlnirii a fost axată pe modul de a stabili cel mai bine o metodologie pentru implementarea ulterioară și cum să contextualizeze contribuția partenerilor tehnologici ROCK, fiind urmată de o vizită la fața locului. În timpul vizitei la fața locului, proiectele “inteligente” care se desfășoară deja în zona Strijp S au fost testate de echipa URBASOFIA. Una dintre cele mai importante considerații ale întâlnirii evidențiază faptul că principiile serviciilor de gândire, în primul rând, și apoi colectarea datelor necesare pentru a le proiecta și operaționaliza, pentru a evita colectarea de date fără scop. Soluțiile inteligente la scară mică și eficiente care rulează în Strijp S fac acest cartier unul dintre puținele exemple din Europa, experimentând cu adevărat schimbarea care va caracteriza orașele noastre europene în următorii ani: o bună practică în curs de desfășurare.

URBASOFIA a participat la cea de-a treia vizită la fața locului pentru proiectul ROCK, desfășurată în data de 26 octombrie, în Liverpool. Experții URBASOFIA (Miruna Drăghia și Pietro Elisei) au fost întâmpinați de reprezentanții Consiliului Local din Liverpool (Lesley Woodbridge, Jen Caine, Claire Perry și Lisa Houghton) și Alan Smith. Reuniunea a avut loc la Consiliul municipal din Liverpool, unde se întâlnesc departamentele de regenerare urbană, culturală și financiară. Clădirea a fost o bună ilustrare a procesului de regenerare. Nu numai clădirile de patrimoniu cultural au fost principalul aspect discutat în cadrul reuniunii, ci și utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru a spori vizibilitatea și înțelegerea patrimoniului cultural, prin intermediul mijloacelor digitale de interpretare.

Echipa URBASOFIA (Sabina Leopa și Miruna Drăghia) a participat la o vizită de două zile la întâlnirea de la Torino pentru proiectul ROCK, în perioada 9-11 octombrie, fiind întâmpinată de reprezentanți din orașul Torino și Centrul Urban Metropolitano Torino (Chiara Luchinni) și a interacționat cu părțile locale interesate. În timpul vizitei, orașul Torino și-a dezvăluit potențialul imens de a accelera procesul de regenerare bazat pe cultură în periferia funcțională a cartierului Barriera di Milano, o zonă insuficientă, plină de contraste, foarte activă. Folosirea noilor tehnologii pentru monitorizarea și măsurarea fluxului de mulțimi (senzori LBASense) în anumite puncte ale orașului va completa o colecție de baze de date care vizează asigurarea cadrului adecvat pentru o mai bună înțelegere a modului în care industriile creative ar putea difuza din centrul orașului, spre cartierele din jur.

În data de 17 noiembrie, echipa URBASOFIA a participat la cea de-a cincea vizită la fața locului pentru proiectul ROCK (www.rockproject.eu) din Cluj-Napoca, un oraș caracterizat printr-o creștere progresivă, bazată pe cultură, , TIC și industrii creative. Pietro Elisei, Miruna Drăghia și Sabina Leopa au fost întâmpinați de reprezentanții municipiului (Ovidiu Cîmpean, Dalila Criștiu, Mihaela Boc, Florin Morosanu, Ioan Bogdan) și ARIES (Oana Rujan). Întâlnirea a avut ca scop stabilirea cadrului pentru monitorizarea și măsurarea instrumentelor furnizate de DFRC, partener al proiectului ROCK (LBA Sense – Instrument de monitorizare a mulțimii), care analizează date anonime și oferă informații în timp real asupra tipului de activitate și mobilitate) o lectură cuprinzătoare a naturii și a fluxurilor de mulțime în timpul evenimentelor și festivalurilor culturale la scară mare. Orașul Cluj-Napoca va beneficia de tehnologii inovatoare pentru o mai bună înțelegere a comportamentului utilizatorilor, care vizează oferirea unei oferte personalizate în cadrul sectoarelor patrimoniului cultural și turismului.

URBASOFIA a participat la cea de-a șasea vizită de sprijin pentru proiectul ROCK, în data de 21 noiembrie, la Atena. În ciuda mărturiilor impresionante ale gloriei antice din Atena, orașul oferă o atmosferă modernă, dominată de un amestec de etnii și culturi. Reuniunea a avut loc la Serafio Athletic și Centrul Cultural, o clădire publică recent renovată, unde experții URBASOFIA (Pietro Elisei și Miruna Drăghia) au fost întâmpinați de echipa Atena ROCK (Katerina Gkoutziouli, George Stefas, Sophia Handaka, Maria Felidou și Amalia Zepou – Viceprimar pentru societatea civilă și inovare). Discuția s-a axat pe cultură ca mijloc de regenerare urbană, oferind în același timp cadrul și mediul adecvat pentru a facilita incluziunea și coeziunea socială prin accesibilitatea (fizică, economică, socială și emoțională) patrimoniului cultural.

Nu în ultimul rând, URBASOFIA a participat, în perioada 6-8 decembrie, la Lyon, care s-a suprapus cu uimitorul eveniment al festivalului Lights (http: //www.fetedeslumieres. lyon.fr/en), care a realizat o varietate de lumini pentru clădiri și pentru spații publice. Orașul Lyon are o vastă experiență în planificarea culturală, în special după adoptarea unui plan de gestionare a centrului istoric, care a fost numit sit de patrimoniu mondial, cu o valoare remarcabilă, care vizează concilierea dintre orașul istoric și orașul proiect. Întâlnirea a avut ca scop stabilirea cadrului pentru sarcina de implementare în proiectul ROCK, care se axează pe implementarea rolului inițiativelor orașelor model. Orașul Lyon prevede modernizarea Observatorului Heritage (care se bazează doar pe indicatori cantitativi și bazați pe localizare) cu o dimensiune calitativă a indicatorilor, vizând monitorizarea și evaluarea politicilor legate de patrimoniu pentru a sprijini procesele de luare a deciziilor.

Pentru mai multe informații pe www.rockproject.eu și pe site-ul nostru https://urbasofia.eu/ro/projects/rock/!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.